La dona que va inspirar Antoine de Saint-Exupéry per a escriure Le petit prince.

Encara que alguns la veien com una seductora caçafortunes, la veritat és que la salvadorenca Consuelo Suncín-Sandoval Zeceña va saber conquistar el cor d’Antoine de Saint-Exupéry fins a tal punt que va ser qui va inspirar «El petit príncep». Per a molts crítics, l’obra mestra de la literatura que va escriure Saint-Exupéry no és més que un relat de la seva turmentada relació matrimonial que va durar 13 anys i en la que la seva dona és la rosa. Fins i tot la mateixa Consuelo va escriure en 1945, un any després de la desaparició de l’escriptor, «Memòries de la rosa», un manuscrit sobre la relació de la parella que va romandre ocult per dècades i va ser trobat per casualitat diversos anys després de la seva mort el 1979 i publicat en l’any 2000.

Però qui va ser Consuelo? Va néixer a Armènia, El Salvador, el 1901. Provenia d’una família benestant, propietària de terres i cafetars a la seva ciutat natal, i va rebre educació fora del seu país específicament a San Francisco, a Ciutat de Mèxic ia França. Es dedicava a la pintura i a escriure poesia (va publicar diversos llibres). Consuelo i Antoine es van conèixer a Buenos Aires el 1930 i el enamorament va ser instantani. Quan va conèixer a Sant-Exupéry, el 1930, ja era una dona divorciada i vídua. És per això que va ser etiquetada com «amoral» en els cercles aristòcrates francesos als quals pertanyia el seu futur marit. Va morir a Grasse (França) el 1979.


«Recordo els ulls de la meva dona una altra vegada. Mai veuré qualsevol cosa més a part d’aquests ulls. Ells pregunten».
(Antoine de Saint Exupéry, Terre des Hommes, 1939).