Anna Dodas i Noguer va néixer l’any 1962 a Folgueroles (Osona), a la mateixa casa on havia nascut Jacint Verdaguer. Era la petita de sis germans. Va estudiar filologia catalana a la Universitat de Barcelona i es formà com a guitarrista al Conservatori Superior de Música.

És coneguda sobretot com a autora dels poemaris Paisatge amb hivern (1986), amb el qual guanyà el premi Amadeu Oller, i El volcà (1991). Tanmateix també escrigué prosa, publicada fins ara de forma esparsa o que romania inèdita.

Malauradament, la trajectòria d’Anna Dodas va quedar truncada l’any 1986 a causa del seu assassinat, mai resolt, quan viatjava amb una amiga pel sud de França. Tenia només vint-i-tres anys.

L’assassinat va tenir un fort ressò i va ser molt lamentable comprovar la manca de coordinació policial que existia. A la família, que n’havia denunciat la desaparició, se’ls deia que probablement s’haurien afiliat a alguna secta. Uns amics van fer el recorregut que possiblement havien fet les dues noies i van assabentar-se del descobriment dels cossos, que així van poder ser identificats. No hi ha notícies, fins ara, que es trobés el culpable dels fets i en aquella zona hi havia hagut d’altres crims semblants.

L’entrada de casa és

un prodigi de focs de sant Joan

les flames esvalotades brases

amargants

i els papallons de la nit

morent translúcids en el fum

els meus cabells elèctrics

el meu cos crepitant

com un arbre

negres homes atien la fúria

i jo que no puc passar

la son -el llit tan lluny-

que em fa caure a la calenta

abraçada

(De «Poemes esparsos i esbossos» dins El volcà. Barcelona: Edicions 62, 1991, p.81)

Al poble de Folgueroles es va crear un premi de poesia que porta el seu nom.

Dades biogràfiques i poemes: Viquipèdia i web escriptors.com