Josefina Manresa (1916-1987) és una dona que ha estat coneguda, essencialment per ser la «dona de», però no va ser únicament la dona de Miguel Hernández, sinó que va ser una gran dona que va lluitar i va treballar tota la seva vida per conservar un llegat meravellós.

Originària de Jaén, es va traslladar sent petita a Oriola, ja que el seu pare era Guàrdia Civil. Amb el sou el pare, la família tenia dificultats, per això Josefina va aprendre l’ofici de cosidora i va començar a treballar des de ben jove.
Va arribar aquell temps en què va conèixer al poeta, el 1933, formalitzant la seva relació en 1934. Mentre el poeta marxava a Madrid, ella tenia cura de la seva família i treballava sense parar.
Va arribar la guerra i, tot i que la Guàrdia Civil es va mantenir fidel a la República, les acusacions contra el seu pare el van portar a la detenció que va acabar en pluja de trets, morint així el pare de Josefina. Ara, «el pater famílies» era Josefina, treballant dia i nit perquè a la seva mare i germans no els faltés menjar. El seu nuvi va decidir deixar la capital per ajudar-la a Oriola.
En plena guerra, el 9 de març de 1937, la parella es casa i Miguel va ser nomenat director de El Altavoz del Frente Sur. Josefina torna a tenir cura dels seus germans, ja que la seva mare ha mort. De nou, treballa perquè la seva família pugui menjar.
Després de la defunció del seu primer fill i el naixement del segon, Josefina serà com tantes altres dones espanyoles que visitarà el seu marit a la presó. Però a més, quan va saber la malaltia del seu marit, va buscar metges i els va portar a veure el seu marit. Malauradament, ja sabem el final: el 28 de març de 1942 Miguel Hernández va abandonar aquest món. Des de llavors, l’autor i la seva obra van ser prohibides.
Després d’això, penúries, fam i por. Però aquesta por no va impedir que Josefina guardés, sabent que podrien empresonar-la, un total de 5000 documents en el vell bagul de la seva mare. Gràcies a Josefina, la memòria i l’obra d’un dels poetes, es va mantenir. Gràcies a Josefina, la seva família va poder viure.