La història del poeta i el jove Rafael Rodríguez Rapún comença a mitjans de 1932. Coincideixen a La Barraca (el grup de teatre ambulant i universitari impulsat per Lorca) i es trenca la matinada del 17 al 18 d’agost de 1936, quan en el paratge del Barranco de Viznar (Granada) una esquadra negra al servei delcapità Nestares dispara per l’esquena a Federico García Lorca.

Un any després, exactament el 18 d’agost, moria a l’Hospital Militar de Santander Rafael Rodríguez Rapún, ferit tres dies abans en el front de Cantàbria. Tenia 25 anys. Així acaba la història bella i terrible d’aquests dos homes que sentien  una passió que els portava del cel a l’infern. Si caminaven junts cap hormona era al seu lloc. Havien construït una relació on els amants es procuraven un món fora del món. Però s’estimaven també a la deriva, entre acords i desacords.I així va arribar la guerra.

La mort de Federico va empènyer a Rafael a allistar-se. Va ser tinent d’Artilleria, format a l’Escola Popular de Guerra a Lorca (Múrcia). Va estimar  Federico sense saber molt bé com s’estima en aquests casos. Rapún era estudiant de Mines i Dret. Rapún destacava entre els juvenils de l’Atlètic de Madrid. Rapún era un noi ben plantat, nascut a Madrid al 1912. Exactament 14 anys més jove que Lorca. En aquells dies la vida encara era bona. Però el destí començava a insinuar que tot triomf és sempre inestable. Durant més de 70 anys els germans de Rafael han conservat la seva memòria entre diverses caixes i una maleta de cartró: documents inèdits, fotografies de Federico dedicades, dibuixos del poeta en sis o set llibres … Maria i Tomás, els seus germans, ho van poder salvar.  «Encara que probablement Rafael va deixar el més compromès en altres cases o ho va destruir» expliquen les seves nebodes.Van treure el que van poder de la casa familiar del carrer Rosalía de Castro  quan al 1937 un obús va entrar per la cuina i va rebentar el pis. «Llavors la nostra família es va traslladar durant alguns mesos al palau de Villahermosa, seu actual del Museu Thyssen, on estava un dels refugis de Madrid», continuen explicant les nebodes de Rafael Rodríguez Rapún i hereves de l’arxiu familiar: Sofia i Margarita. «Des de nenes hem escoltat el relat d’aquells dies. El meu pare i la meva tia mai van ocultar la relació de Rafael amb Lorca, però no era una cosa de la que els agradés parlar massa. Sobretot si qui preguntava anava derivant cap a la intimitat. Ells van conservar aquesta imatge que molt pocs coneixen.

Sabien del valor que té per a entendre la relació del nostre oncle amb García Lorca i com van ser aquells dos últims anys de tots dos «.Entre d’altres fetitxes destaca una fotografia inèdita de carnet del poeta que, en el seu revers té una dedicatòria que sí que ha estat reproduïda: «A Rafael, record del seu entranyable i lleial camarada. Federico. ¡Barraca! ‘Barraquita!». És una imatge de 1935, de perfil. Regal de Lorca a Rapún poc abans de viatjar a València.

Allí va escriure el poeta alguns dels 11 «Sonetos del amor oscuro» en quartilles amb capçalera de l’Hotel Victòria. Era el mes de novembre, Margarida Xirgu representava Yerma i ell esperava amb inquietud l’arribada de Rafael, que va decidir no aparèixer i l’absència va adquirir en aquests dies el contorn d’un malson. Lorca patia. De forma tèrbola els amants s’embullaven i desenredaban. Hi ha un esforç commovedor per estar junts i una realitat que té alguna cosa d’impossibilitat i d’esmena malmesa. Ja no hi ha el Federico pianístic i alegre, frívol, divertit sinó l’home amb angoixa lliure per al desengany, el de fons nocturn en el riure, el d’aquesta solitud que en el creador d’èxit costa imaginar-se. El que irromp en els Sonetos és el tipus abatut que se sent matar pel que no entén. Va ser el seu més profund amor, el seu còmplice a La Barraca, el seu company. Va rebutjar marxar amb la Xirgu a Amèrica al gener de 1936 perquè Rapún estava preparant exàmens i li resultava insuportable la idea de separar-se. El drama social s’acostava a 1936 i el drama passional de Federico es posava en línia amb tot el malefici que quedava per davant. Rapún li va ser tan apassionat i fecund que es converteix en algú inseparable i indivisible. Però no sempre de la banda de l’alegria. «Malgrat la clandestinitat i als accidents d’una relació d’anys, va tenir també la seva part d’amor feliç, intens, ple de complicitat. Amb ell va viure La Barraca, amb ell va mantenir dies  goigs i desdenys.